Paahteinen tuoksu kantautuu pienelle sivukujalle Madeiran Funchalissa. Iltapäivän aurinko on tehnyt meidät raukeaksi. Vanhat vaarit lyövät korttia kauppahallin kulmalla. Me seuraamme paahteista tuoksua sivukujan kahvilan pöytään. Viereisessä pöydässä vaari polttaa tupakkaa ja aloittaa keskustelun kansamme. Jätän rupattelun matkakumppanin huoleksi. Tarjoilija tuo tilaamamme espressot. Keskityn siihen. Espresso maistuu hyvältä vastanautitun lounaan jälkeen. Vaarin jutut vaipuvat taustalle ja tuijotan pöydässä olevaa tyhjään ginipulloon tökättyä neilikkaa. Täydellinen kahvihetki.

Tunnustaudun kahvi-ihmiseksi. Monilta matkoilta mieliin ovat painuneet juuri nuo viipyilevät hetket kahvikupin äärellä. Kahvi antaa luvan joutenoloon. Se piristää tai rauhoittaa tilanteen mukaan. Minusta on myös kiva maistella erilaisia kahveja. Minulle ”suomalainen” kahvi ei ole maailman parasta. Minulle parasta on aina paikallinen kahvi. Ei tulisi mieleenkään ottaa Juhla Mokka pakettia mukaan kotoa lähtiessä.

Usein tulee ostettua kahvia myös kotiin viemiseksi. Yleensä ne kahvit on tullut käytettyäkin. Mutta kerran Jamaikalta hankittu, yhtenä maailman arvokkaimpana kahvina pidetty Blue Mountains paketti, oli varjelun alaisena niin kauan, että kun se lopulta pääsi keittimeen asti, oli kahvi selvästi ehtinyt jo härskiintyä. Balilla kävimme tutustumassa ”kissakahviin”. Itselläni oli juuri silloin vatsatauti, eikä sivettikissojen kakkimat kahvinpavut juuri houkutelleet. Sillä kertaa jäivät tuliaisostokset tekemättä.

Välillä reissuissa osuu tietenkin kohdalle myös maita, joissa kahvia ei juurikaan juoda. Viime syksynä olin kiertomatkalla Iranissa ja siellä ainoat kahvikupilliset osuivat kohdalle hotellien aamiaisilla. Nekin olivat usein pikakahvia. Lopulta jätin sitten ne vähäisetkin tarjotut kahvikupilliset väliin ja siirryin suosiolla teehen. Maassa maan tavalla. Kahvimaissa kahvia ja teemaissa teetä. Tee on juomana vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen kuin kahvi, onhan se maailman juoduin juoma heti veden jälkeen. Mutta teestä toisella kertaa, nyt taidan juoda kupillisen kahvia ja muistella sitä paahteista tuoksua pienellä sivukujalla.

sloveii%20083.jpg