Madagaskar%20128.jpg

Seitsemältä aamulla suuntasimme ensimmäiselle kunnon luontokävelylle Andasiben kansallispuiston alueelle. Kuinka kauniin luonnon ympäröimäksi pääsinkään! Reilun kolmen tunnin kävelyn aikana näimme valtavasti lintuja, hyönteisiä ja kaunista kasvillisuutta. Sykähdyttävimpiä olivat kuitenkin kohtaamiset makien kanssa. Tässä puistossa meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä muiden makien lisäksi indrimakeja. Ne erottaa helposti muista makeista. Niiden sumutorvimainen laulu kuului jo kaukaa. Mustavalkoisella indrimakilla ei myöskään ole häntää, vain pieni töpö. Siinä ne sitten rauhassa mutustelivat aamiaistaan silmiemme edessä. Ilman kiireen häivää ne valitsivat puista maukkaimpia ja mehukkaimpia lehtiä mussuteltavakseen. Näimme myös kuinka madagaskarinpuuboa oli kiertynyt pesäkuoppaansa pakoon päivän pian saapuvia kuumimpia tunteja. On se vaan niin erilainen tunne kohdata tuollainen boa luonnossa, kuin eläintarhan terraariossa.

Madagaskar%20186.jpg

Matka jatkui hotellin lähistöllä sijaitsevalle Lemur Islandilla. Sielläkin makit ovat vankeudesta pelastettuja, mutta nämä ovat niin ihmisestä riippuvaisiksi kasvaneita, että niitä ei voi enää luontoon palauttaa. Saaren ympärillä oli muutaman metrin leveä joki. Makit kyllä osaisivat uida sen yli, mutta ne inhoavat vettä ja ovat hyvässä hoidossa saarella, joten ne pysyttelevät visusti siellä. Nämä kaverit olivatkin niin kesyjä, että ne melkein tuntuivat olevan kiinnostuneempia turisteista kuin me niistä. Ne tulivat pään päälle ja olkapäille istuskelemaan ja tunkivat itsensä selfieihin. Toki ne tiesivät, että kun on tarpeeksi aktiivinen, on ehkä herkkubanaani tiedossa. Osa asukeista oli täälläkin hieman arempia, ja pysyttelivät sopivan etäisyyden päässä puiden oksilla istuskelemassa. Pehmeät tassut, pörröinen turkki ja linssiin hakeutuva kuono saivat väkisinkin hymyn huulille. Toivon silti, että tällaiset turvakodit käyvät ajan mittaan tarpeettomiksi, eivätkä ihmiset enää riistäisi makeja niiden luonnollisilta elinsijoiltaan. Lemmikkikauppa valitettavasti käy edelleen kuumana ja Madagaskarilta kuljetetaan makeja, kameleontteja ja käärmeitä ulkomaille lemmikeiksi paikallisten puisto-oppaiden mukaan niin paljon, että se on helposti havaittavissa esimerkiksi luonnonpuistoissa esiintyvien kameleonttien lukumäärässä. Surullista, niin surullista.

Madagaskar%20293.jpg

Lounaan jälkeen pidimme parin tunnin siestan. Otin vähän aurinkoa mökkini edustalla. Avasin tölkin olutta. Suljin silmät. Sademetsän äänet ovat aina erilaiset vuorokauden ajasta riippuen, mutta aina yhtä mielenkiintoiset. Ilma oli keskipäivällä kuuma ja kostea. Iltapäivällä, kun lämpö taas hieman hellitti, jatkoimme retkeilyämme. Ensiksi suuntasimme läheiseen krokotiilireservaattiin katsomaan näitä pinnanalaisia vaanijoita. Ne köllöttelivät rauhassa rannalla, koska olivat tänään saaneet paljon lihaa syödäkseen. Krokotiili on täällä melko hyvin turvassa. Madagaskarilla uskotaan, että krokotiilin tappamisesta seuraa jotakin pahaa. Niinpä ne on jätetty metsästykseltä rauhaan. Luonnonvaraisena niitä elelee lähinnä maan eteläosien suurissa joissa. Täällä niiden reservaatti sijaitsi vanhaan kaivoslouhokseen perustetussa puistossa. Myös majapaikkamme Vakona Forest Lodge oli entisessä louhoksessa. Hyvin oli kummassakin saatu vanhat kaivostoiminnan jäljet piiloon ja luonto palaamaan.

Madagaskar%20312.jpg

Ajoimme sitten läheiseen kylään katsomaan, millaista on paikallinen lauantain vietto. Kylä oli riisipeltojen ja banaanilehtojen ympäröimä. Pelloilla käyskenteli sebuja, paikallisia rasvakyttyräisiä nautaeläimiä, siellä täällä. Kukot ja kanat käyskentelivät vapaina kylän raitilla. Laudoista, kepeistä, savesta ja aaltopellistä tehtyjen talojen edessä tietä reunustivat myyntikojujen ketjut. Lihaa, kananmunia, viemäriputken pätkiä, hedelmiä, papuja, riisiä, hiiltä, vaatteita. Myynnissä oli kaikkea mahdollista. Tai ei nyt kaikkea mahdollista. Madagaskar on hyvin köyhä maa ja esimerkiksi lähes kaikki myytävänä olevat vaatteet ovat Euroopasta tuotuja second hand-vaatteita. Osa äideistä näytti vähän liian nuorilta ollakseen äitejä. Lapsia oli paljon. Väestö lisääntyy Madagaskarilla aivan liian nopeaa tahtia. Musiikki soi kovaa, olihan lauantai-ilta.

Madagaskar%20360.jpg

Kyläkierroksen jälkeen ilta oli jo täysin pimennyt. Taivas salamoi ja osa porukastamme päätti palata hotellille. Me innokkaimmat emme malttaneet jättää päivän ohjelmaa tähän. Puimme sadevarusteet päällemme, suihkautimme hyttyskarkotetta ja painuimme taskulamppujen valossa pimeään sademetsään. Näimme pari käärmettä, kameleontteja, puusammakon, skorpionin, villamakin ja monenmoisia hyönteisiä. Ja ne yölliset sademetsän äänet! Taivas jatkoi salamointiaan ja ilma oli kostea. Aivan mahtava kokemus.

Madagaskar%20445.jpg